Trainingsdag 'Rust rondom het sterfbed'

Jouw werk als zorgverlener brengt je regelmatig aan een sterfbed. Dat is prachtig werk – maar kan ook verwarrend en soms stress gevend zijn. Want dit is wat je merkt: 

  • Je weet: er is onrustig of delirant gedrag van de stervende, maar het kan ook zijn dat die stervende een levens einde ervaring (lee) heeft of op een andere manier blijk geeft van verruimd bewustzijn. In het eerste geval wil je geruststellen en mogelijk medicatie geven; in het tweede geval juist ruimte geven aan het natuurlijke proces.
    Maar als je eerlijk bent, weet je niet altijd zeker waarmee je te maken hebt. Dat levert je onzekerheid op, terwijl je echt geen onzeker type bent.

  • Zelfs als jíj heel zeker bent dat de stervende in een verruimd bewustzijn verkeert, kun je er niet altijd naar handelen. Je collega’s zien dit regelmatig anders. En dat geldt ook voor de naasten, die soms maar blíjven aandringen op medicatie. Met pijn in je hart zie je dan een natuurlijk stervensproces onderbroken of onderdrukt worden.

  • Je wilt álle ruimte geven aan het afscheid dat je patiënt/ bewoner aan het nemen is. Maar de situatie is daar niet altijd naar. Werkdruk, wisselingen in collega’s/ artsen.

  • Collega’s zien vaak iets anders dan jij, ook als ze veel ervaring hebben in het begeleiden van stervenden. Je kunt het ze niet kwalijk nemen: in de opleiding wordt nooit gesproken over verruimd bewustzijn of levenseinde-ervaringen. Jullie hebben het allemaal al doende moeten ontdekken, en jouw interpretatie is misschien wat ‘zweveriger’ dan van de anderen. Je krijgt tegenwerpingen, omdat je visie ‘niet bewezen’ is, en nergens in de protocollen staat. Zij kunnen niet mee in jouw visie en jij niet in de hunne, maar jullie doel is hetzelfde: de stervende en diens naasten goed begeleiden. Het doet je zeer dat jij en je fijne collega’s niet op één lijn zitten.

  • Je kan je ongemakkelijk en onzeker voelen ‘hoe’ hiermee om te gaan. Je wil de stervende niets opdringen, je wil de naasten niet passeren en je wilt je collega’s niet afvallen. En daarnaast wil je het natuurlijke stervensproces en de veelvuldig voorkomende levens einde ervaringen niet bagatelliseren.

Maar je weet nog niet altijd goed ‘hoe’ je dat moet doen. Welke uitleg geef je wel of niet? Wanneer is het wel of niet passend heir verder op in te gaan? En hoe ga je vervolgens om met de reacties en vragen van de stervende, naasten en colllega’s?

Je merkt dat er op verschillende manieren schuring kan ontstaan over al deze punten binnen jou als persoon en als zorgverlener, wat kan leiden tot ongemak en dat je bepaalde situaties mee naar huis neemt, waar je over blijft nadenken. 

Of dat je er gewoon helemaal aan toe bent om nu meer kennis te krijgen rondom deze belangrijke onderwerpen en je graag praktische handvatten en tips krijgt ‘hoe’ rondom het sterfbed verder bij te dragen aan meer rust

Bij deze waardevolle ééndaagse groepstraining word je kort, krachtig en praktisch ondersteund bij de uitdagingen die je tegenkomt in je eigen werkomgeving

Deze dag is een breekpunt in je werk rondom het sterfbed.

Want na deze dag

    • Kan je wat je aanvoelt wel verklaren.
    • Heb je wel vertrouwen in wat je observeert.
    • Geef je onderbouwing met heldere en aardse argumentatie die de ander kan verstaan.
    • Praat je op een nieuwe manier hierover met je collega zorgverleners.
    • Begeleid je stervenden en naasten in de veelvuldig voorkomende bijzondere fenomenen van verruimd bewustzijn vanuit rust en vertrouwen.
    • Weet je precies welke aandachtspunten het natuurlijke stervensproces ondersteunen en welke niet.
    • Twijfel je niet meer over het onderscheid tussen verward/ delirant gedrag en levens einde ervaringen.

Deze trainingsdag geeft je alle ruimte om je vragen te stellen, praktijkervaringen te delen maar vooral om praktische tips en handvatten te krijgen ‘hoe’ je vanuit liefde, kracht en vertrouwen kan bijdrage aan nog meer rust rondom het sterfbed bij deze belangrijke en levens veranderende ervaringen rondom het sterfbed.

Een van de dingen die ik goed kan is dat ik precies zeg waar het op staat, dat ik heel duidelijk ben, in normale aardse woorden vlijmscherm en toch mild ben. En dat ik met respect en liefde voor iedereen die betrokken is rondom het sterfbed praat en handel.

Dit is wat je ontvangt

    • 5 uur durende training in omgeving Arnhem
    • reader met theorie die je kan teruglezen
    • koffie en thee
    • lunch
    • samenzijn in select groepje gelijkgestemden collega zorgverleners
    • V&VN accreditatie is aangevraagd

Trainingsdag 'Rust rondom het sterfbed'

Data:
….. februari 2025

Inloop vanaf 09.00 uur
Start 9.30 uur tot 15.30 uur

Locatie:
Omgeving Arnhem

Prijs: 
Tijdelijk € 147,- vrijgesteld van btw
Prijs gaat binnenkort omhoog.

V&VN accreditatie:
In aanvraag

Neem HIER contact met mij op als je nog verdere vragen hebt